5 overraskende fif til bekæmpelse af din vintersnue

slip af med vintersnue

Du ligger hjemme i sengen på femtedagen med snot helt op under begge øjne. Du har spist tre poser tyrkiske peber-bolcher og føler dig som prinsessen på ærten, fordi du kan mærke chipskrummerne fra dit aftenmåltid i forgårs under dine 17 lag af dyner.

 

Du bander din ven Tobias væk, der nøs på dig sidste torsdag, for det er helt sikkert hans skyld, at du er blevet ramt af en slem gang snue. Og hvad er vinter overhovedet for en årstid? Hvad er Danmark overhovedet for et koldt møgland? Lige så snart du er færdig med dagens sjette kop grøn te pakker du og flytter til varmere himmelstrøg. Det sværger du på! Du skal bare lige have ringet ned til chefen i Irma og bede om forflyttelse til Spanien, så er du den der er skredet. Hvis banken ellers kan låne dig et par millioner, og du kan finde en til at købe din ejerlejlighed i Brønshøj?

 

Lad os stoppe dig lige der! Her får du nemlig fem forrygende og måske endda overraskende fif til at komme vintersnuen til livs, så du kan slippe de destruktive tanker og slå dine snotfrie øjne op for, hvor skønt et land Danmark er ? også i januar og februar måned.

 

Det skal pointeres, at de fem fif kommer i vilkårlig rækkefølge. Fif nummer 1 er ikke nødvendigvis bedre end nummer 4.

 

Fif 1: Vin

Man skulle næsten tro, det var for godt til at være sandt, men vin er faktisk et forrygende værn mod den grumme vintersnue.

 

Du kender sikkert myten, om at det er sundt med et enkelt glas vin om dagen. Præcis hvor meget sandhed, der er i det, vil vi lade op til den enkelte at vurdere, men bestemte vine er gode værn mod sygdom. Det er faktisk videnskabeligt bevist, at druer, tannin og karbolsyre, der er i mange vine, er godt for mod sygdomme, fordi det har en desinficerende effekt overfor bakterier.

 

Det forlyder, at det specielt er italienske vine, som er gode mod vintersnuen, og at det er bedst at drikke vinen varm, hvis du vil have den fulde effekt. Vin brulé, der består af opvarmet rødvin, sukker, kanel, muskatnød og kryddernellike skulle efter sigende være en drik, der er lavet specifikt med det formål at bekæmpe sygdom.

 

Forskning viser, at risikoen for en snottet næse falder med helt op til 40 procent, hvis man drikker mindst to glas vin om dagen. Om den er rød, hvid, fra Italien, Frankrig eller Spanien afhænger nok mest af dine egne smagsløg.

 

På redaktionen anbefaler vi Bourgogne?

 

Fif 2: Juice og smoothies

Vi bliver i den flydende afdeling, men smutter alligevel over i en helt anden afdeling af supermarkedet. Det er måske ikke så forfærdeligt overraskende, men det er ikke desto mindre sandt. Friskpressede frugter og grøntsager er ikke bare vitaminfulde, men også utrolig gode mod snue.

 

Heldigvis bugner internettet med gode smoothieopskrifter og brugbart udstyr, der kan holde influenzaen fra at spolere dine hyggelige vinteraftener. De kan endda fortælle dig, hvad forskellen på en saftpresser og en juicer er!

 

Hvad det præcis er, du presser ned igennem din kværn burde ikke betyde alverden, for det meste kan egentlig bruges til at forsunde din udsatte vinterkrop. Men der er alligevel visse opskrifter, som er lavet specielt til det formål at bekæmpe influenza. Fælles for disse opskrifter er i hovedreglen, at de indeholder massevis af ingefær ? hvilket vel dårligt kan komme bag på de, der har smagt den hvide vitaminbombe.

 

Om du forsøder din flydende ingefær med hvidløg, chili eller hvedegræs kommer meget an på dit temperament og præferencer ? der findes både opskrifter, som foreslår det ene og det andet.

 

Skål!

 

Fif 3: Motion

Det er måske lidt overraskende – og så alligevel ikke. De fleste ved nok godt, at motion er godt for ens generelle sundhed, og det er da også den almene forklaring hos de, der år efter år invaderer fitnesscentrene i januar med målet om en sundere livsstil. Men husk godt med overtøj på.

 

Omvendt er mange nok også klar over, at hård fysisk træning faktisk svækker dit immunforsvar og ? specielt i vintermånederne ? udsætter din krop for sygdomsfare. Derfor er rådet klart: moderat træning. Du skal altså ikke kaste 100 kilo råt stål over hovedet flere gange om ugen, men at du skal holde din krop i gang. Forskning viser, at du har 25 procent mindre chance at blive ramt af sygdom, hvis du træner på et moderat og sundt niveau. Så gør det!

 

Og når du på flotteste vis får kæmpet dig op i fitnesscenteret, så tag ved lære at et andet godt råd. Husk, husk, husk for Guds skyld at vaske fingre, så du ikke inviterer de utallige bakterier, som ? specielt i januar – findes i fitnesscentre landet over.

 

Fif 4: Drop smøgerne

Fif nummer 4 er vel egentlig et fif, der kan være brugbart at skele til i mange forskellige sammenhænge. Men hvis det ikke er advarsel nok, at rygning øger dine chancer for at få kræft og hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og sterilitet, så kan vi fortælle, at det altså også øger chancen for vintersnue.

 

Som ryger har du faktisk næsten dobbelt så stor chance for at rage en slem gang influenza til dig. Rygningen skader dine slimhinder og nedsætter – ikke overraskende – dit immunforsvar på så dramatisk vis, at virusbakterierne får fri leg i din krop.

 

Så kvit smøgerne. Hvis ikke af den ene, så af den anden grund.

 

Fif 5: Undgå stress

Vi slutter med det simpleste og måske vigtigste fif. Du skal undgå at stresse for meget i de vinterkolde måneder. Forskning viser nemlig noget ganske fascinerende omkring netop det fænomen.

 

Hvis to personer indånder den samme dosis luft med influenzabakterier, er det den af de to personer, der er mest stresset, som har størst risiko for at blive syg.

 

Grunden til det er, at stress – præcis ligesom for meget og hård motion -nedsætter dit immunforsvar og dermed din krops mulighed for at forsvare sig mod virusbakterier.

 

Så det ganske simple råd lyder: hold dig stressfri for pokker!