logo

Hvad vil det egentlig sige at være minimalist?

Boligindretning

Du har måske hørt om Minimalisme fra en veninde, der kun har 30 stykker tøj, eller en ven, der sammenlagt ejer mindre end 100 ting. Men hvad vil det egentlig sige, at være minimalist? En udseendelse i fjernsynet viste en mand, der minimerede støj – alt fra køkkenredskaber og værktøj til steder han besøgte og måden han gik på. Det kaldte han Noise Minimalism. Hvad har han til fælles med dem, der ejer mindre tøj eller generelt færre ting?

Én måde at se på det er, at man som minimalist har som mål at finde ud af, hvad der er overflødigt, og hvilken betydning det har for ens liv. Med materielle ting er det at finde ud af hvad, som Baloo fra Junglebogen ville have sagt det, er det rent og skært nødvendige. Med Noise Minimalism må det handle om at opleve en verden med mindre larm og i det hele taget færre lyde – indenfor nogle grænser man selv sætter, for ellers virker et høreværn ret godt. Det var målet, altså ”hvad” man forsøger at opnå som minimalist. Hvad med ”hvorfor” – hvad er formålet?

Ved at leve med færre ting, bruger man færre penge. Miljøet har også gavn af, at kun køber tøj, når det gamle er slidt, i stedet for konstant at tilføje den nyeste mode til garderoben. Ved at slippe væk fra byens larm et stykke tid, finder man måske ud af, at ens hovedpine eller søvnproblemer kan kureres med andet end medicin. Der er også andre ting man kan minimere, f.eks. hvem man snakker med og hvor meget, tidsspild på YouTube og sociale medier som Facebook, og alle andre ting, der er mere eller mindre konstante eller tilbagevendende i ens liv. Nogle gange finder man ud af, at man skal tilføje noget i stedet, f.eks. mere motion – det handler om at finde ud af, hvad det mindste man kan slippe af sted med er, givet en række mål. Hvis du gerne vil leve et sundt liv og du aldrig motionerer, så er du under grænsen for, hvad der som minimum er nødvendigt for at nå dit mål.

For nogle er en flaske champagne nødvendigt for at fejre en begivenhed, for nogle skal det være en flaske Moet Champagne, og for andre er et glas vand godt nok. Nogle kan leve udenfor i en hængekøje, andre foretrækker en lejlighed eller et hus. Nogle mener planter i hjemmet er overflødige, mens andre ser det som en helt essentiel del af deres tilværelse. Der er ikke nogen fastsatte grænser, som alle skal overholde; vi bliver alle nødt til at prøve os frem, indtil vi finder ud af, hvad der virker for os.

Det er svært at sige hvordan noget påvirker dig, når det konstant har været en del af dit liv i et stykke tid. Flere og flere finder ud af, hvor stor gavn de har af at fjerne ting fra deres hverdag i en periode, om det så er gennem en eliminationsdiæt eller, som man kan kalde Minimalism, en eliminationslivsstil.