logo

Klæd dig rigtigt på til jobsamtale

jobsamtale

Sådan! Endelig! Du skal til jobsamtale på drømmejobbet. Men hvordan er det nu med påklædningen til sådan en samtale. Du vil jo gerne efterlade dig det bedste indtryk og du er bevist om, at du bliver vurderet fra det øjeblik, du træder ind ad døren. Selvom din faglighed er helt i top, kan din personlige fremtoning både bringe dig tættere og endnu længere væk fra en ansættelse. Ofte er det meget små detaljer, der afgør, om det bliver dig eller én af de andre mulige kandidater, der får jobbet.

Det bedste du kan gøre, er at lave lidt research på virksomheden. Du kan kigge på hjemmesiden – ofte er der stemningsbilleder fra arbejdspladsen, hvor du kan se hvad medarbejderne har på, eller måske er de enkelte ansatte afbilledet på hjemmesiden. Hvis de fleste på hjemmesiden har skjorte og jakkesæt på, er det en god idé, at du også tager lignende tøj på. Din kommende arbejdsgiver skal kunne se, at du vil passe ind i virksomheden, så denne research er yderst vigtig.

Det er dog også meget vigtigt, at du føler dig godt tilpas i dit tøj, og at du stadig er tro mod din egen stil. Føler du dig utilpas i tøjet, vil det lynhurtigt kunne aflæses på dit kropssprog. Klæd dig, som du ville på en helt almindelig arbejdsdag. Tøjet til samtalen skaber en forventning om, hvordan du fremover vil gå klædt på jobbet.

Dagen før du skal til samtalen, er det en god idé at finde tøj og sko frem, så skal du ikke stresse over det på selve dagen. Tag ikke helt nyt tøj på, for du ved aldrig, hvordan det er at have på, eller om det nemt krøller, og husk at du hverken skal til fest eller modeshow.

Som udgangspunkt skal du selvfølgelig være soigneret. Sæt håret, barber dig eller trim skægget. Tag deodorant på og måske parfume eller aftershave, men brug aldrig for meget eller kraftige dufte. Det er ikke til at vide, om de andre til samtalen er lige så vild med din parfume, som du selv er. Du vil helst ikke have at din parfume, er det eneste, der huskes efter interviewet.  Selvom tatoveringer og piercinger efterhånden er meget almindeligt, så kan du overveje at tildække dem i første omgang – bare for en sikkerheds skyld.

Helt grundlæggende kommer du langt med klassisk tøj – som fx jakkesæt eller et par pæne bukser med en blazer. Måske skal du fravælge spraglede mønstre og overvej valget af farver. Der findes mange teorier om farvers betydning, men i bund og grund handler det om, at farverne ikke skal tage opmærksomheden. Det er bedre, at de andre til samtalen kan koncentrere sig om dig frem for din tøjstil. Vær også opmærksom på, at tøj med logoer og statements kan sende forkerte signaler. Vælg pæne sko, der passer til resten af dit tøj – igen er et par klassiske herresko at foretrække, men det handler også om, hvad du føler dig tilpas i. I mange kreative miljøer kan sneakers være en fin detalje, men til jobsamtalen bør du for en sikkerheds skyld lade dine røde Puma sneakers blive hjemme.