logo

Renovering af Haven – Sådan Kommer Du i Gang

Alle haverne når et punkt, hvor de har brug for en lille renovering. Renovering er et stort arbejde. Det kræver mange nye ideer, det kræver tid og det kræver viden. For nogle handler det om at omarrangere deres have til at være smukkere og mere komfortabel. Andre vil gerne have sig en dam eller en swimmingpool. “Det bedste sted at planlægge din have, er i din have”, siger et gammel ordsprog. Så sæt dig ud i haven, åben en god flaske Barolo vin, og begynd at forestille dig hvordan din have kunne se ud. I denne artikel giver vi dig et ekstra skud inspiration, ved at komme med et par nyttige tips der samtidig gør din omlægning nemmere.

Først skal du kigge på at lave en plan over din have. Denne plan skal indeholde havens nuværende udseende og havenes fremtidige udseende. I din tegning skal du give plads til noter, pludselige indskydelser, planternes navne og meget mere. Glem ikke at bemærke, hvordan lyset skifter i dit område. Lys er utroligt vigtigt for planter, og behovet for lys hos de enkelte planter varierer betydeligt. Senere i processen beslutter du, hvor du vil bygge dine havebygninger. Disse bygninger kan bygges i et solrigt eller skyggefuldt område, alt efter smag og behov. Havebord og stole bør du også overveje hvor skal stå – gerne et sted hvor du er i ly for vinden, og samtidig har en god udsigt ud over den smukke have.

Du skal være omhyggelig i udvælgelsen af planter til din have. Og husk at ikke alle planter i din have kan tåle at blive flyttet, eller kan være utroligt besværlig at fjerne. Du har helt sikkert nogle flotte og smukke planter . Lad dem vokse i din have. Gartnere tænker på planter og træer året rundt. Glem ikke at vælge de planter, der vokser godt i det danske klima. Hvis du ikke er sikker på, at dine udvalgte planter vil vokse godt i det danske klima, kan du altid spørge på planteskolen. De vil anbefale dig passende planter efter klimazonen, og ud fra en overvejelse om hvorvidt du har et drivhus eller ej. Fokuser i første omgang på at vælge de rigtige træer, buske og hegn for at danne strukturen til din have.

Du bør tænke på det lodrette landskab. Det anbefales at vælge høje planter og flydende vinstokke i haven, fordi disse planter kan skjule vægge og hegn. Desuden skaber disse planter en god stemning. Medtag store træer, planter og vægge som baggrund i din plan. Skitsér de emner, du vil tilføje på halvgennemsigtigt papir, og læg skitsen over hovedtegninger for at se, hvordan tingene ser ud sammen. Hvis du har besluttet at prøve kræfter med en urtehave, skal du finde et område i din have med så meget sol som muligt, fordi frugt og grøntsager ikke vil vokse i en tung skygge. Sørg for at dyrke sorter af grøntsager der igen passer til klimaet. Du kan bede om hjælp i den lokale havebutik til at finde tilgængelige sorter, og høre hvad du skal være opmærksom på med dem. Normalt er det bedre at købe frø af høj kvalitet og ikke plante dem for dybt.