logo

Sådan lærer du dine børn om økonomi

Inden dine børn er blevet alt for store, skal de have lært, hvad penge er. Gør du ikke det, kan du risikere, at de får et urealistisk forhold til, hvad penge er. Her i artiklen får du gode råd til, hvordan du lærer dine børn om økonomi.

 

Gør brug af apps

De større danske banker har alle udgivet forskellige spil, der har det formål at lære børn omkring økonomi. Det kan være en rigtig god idé at introducere dine børn for dette spil, inden de bliver alt for gamle. Her lærer de, hvad det vil sige at have en økonomi. I spillene skal man løse forskellige arbejdsopgaver, hvor man så bliver betalt for arbejdet. De tjente penge kan bruges på at købe forskellige ting. At introducere dit barn til disse spil vil give dem en god viden omkring, hvad økonomi er.

 

Forskellen på dankort og kontanter

Mange børn tror desværre, at et dankort er en uendelig mængde af penge. Sådan er det jo desværre ikke, og derfor er det vigtigt, at dit barn bliver bevidst om dette. For at lære dit barn hvad et dankort er, skal du også introducere kontanter. Gør det tydeligt for dit barn, at der er kontanter på dit dankort. Du kan eventuelt vise dit barn, at du hæver penge fra dit dankort. Det vil hjælpe med at gøre det tydeligere for barnet, at der rent faktisk er noget på kortet.

 

Lær dit barn om basal økonomi

I en tidlig alder kan dit barn godt håndtere basal økonomi. Her handler det mest om, hvad dit barn kan få for 30 kroner. For eksempel hvor mange liter mælk du kan få for 30 kroner. Det er nemmere for et mindre barn at forholde sig til små beløb frem for at begynde at tale om låneudgifter og udgifter til husleje.

 

Giv dit barn sin egen sparegris

Mange børn får en sparegris i dåbsgave. En sparegris er en god forudsætning for at lære dit barn omkring økonomi, fordi det giver mulighed for at dit barn kan have sine egne penge. Mange børn synes det er sjovt at tælle sine penge og fortælle om, hvad man har sparet op. Kan du nå hertil, er dit barn kommet langt.

 

Når barnet bliver ældre: Lær dit barn om forskellige låneformer

Når dit barn bliver ældre, kan det være en fordel at introducere forskellige låneformer. Inden dit barn bliver 18 år, skal han/hun kende forskel på SMS lån, banklån, SU lån med mere. Lærer du ikke dit barn om låneformer, så risikerer du, at dit barn kommer galt afsted, når det engang skal låne penge. Det er vigtigt, at dit barn kender fordele og ulemper ved eksempelvis SMS lån kontra banklån. Her skal dit barn kende til renter, ÅOP og andre vigtige betegnelser. Et godt tip kan være at introducere de forskellige lånetyper løbende.