Penge er Et Helt Andet Koncept i en Stor Virksomhed

Jeg har haft en lidt anden indgang til erhvervslivet, end de fleste andre mennesker. Efter mine år på universitetet valgte jeg nemlig at springe direkte ud i livet som iværksætter. Jeg havde haft et par jobs under studietiden, men aldrig noget studie-relevant. Jeg arbejdede bare i kundeservice i weekenderne, og havde været tjener en kort overgang. Jeg havde altså ingen erfaring med at arbejde i en stor virksomhed, men følte stadig at jeg var klædt på til at starte min egen. Jeg brød mig ikke om tanken om at have en chef, da jeg godt kan lide at tingene kører efter mit eget hoved.

Det var rigtigt interessant at være iværksætter, men det er også noget af en hovedpine nogle gange. Jeg var jo helt på bar bund med mange af disse ting, og der var meget der skulle læres undervejs. En af de bedste evner jeg fik med mig fra universitetet kom nok fra de gange, jeg ikke havde fået forberedt mig til en fremlæggelse, og bare måtte klare den på stående fod. Det trænede nemlig min evne til at improvisere, og til at se selvsikker ud selvom jeg var på dybt vand. Det er noget man har brug for rigtigt ofte som iværksætter, og specielt når man er helt ny til forretning og alt hvad der hører med.

Mine egne virksomheder var nogenlunde succesfulde, og jeg formåede da at tjene okay med penge på de år det foregik. Jeg må dog ærligt erkende, at jeg ville have tjent flere penge hvis jeg var gået den mere almindelige vej, og havde brugt de selvsamme år på i stedet at træde op af karriere stigen i en stor virksomhed. Men jeg nød friheden og alt det jeg lærte, så det var det værd for mig.

Jeg trængte dog til at prøve noget nyt, så da jeg blev tilbudt et godt job i en stor virksomhed, valgte jeg at sige ja og prøve det af. Jeg stiftede bekendtskab med mange ting her, som jeg ville ønske jeg havde kendt til i min egen virksomhed. Den systematiske mødeplanlægning synes jeg eksempelvis er genial, og det ville have sparet meget tid og mange hovedpiner i mine egne virksomheder.

Men det der sprang mest i øjnene på mig, var hvor meget anderledes en stor virksomhed håndterer penge. Pludseligt sad jeg ikke og forhandlede kontrakter på 50-60.000 kr, men for flere millioner. Tallene var svimlende høje, og jeg havde i starten meget svært ved at forholde mig til dem. I mit eget arbejde i mine virksomheder havde jeg jo skullet vende hver enkelt øre, og mine marginer var ikke de største. Her kunne man skære en million af en handel og alt ville være okay. Jeg lærer en helt masse af det, og hvem ved ? måske kan jeg selv stå for en stor virksomhed en dag?