logo

Sådan Får Du Mest Muligt ud af Vinteren

Lange nætter, korte dage, smukke snefnug og folk klædt i varmt tøj er alle ting, vi forbinder med vinter i Danmark. Vinteren bringer desværre også mange velkendte sundhedsmæssige problemer med sig, især hvis der ikke tages de rigtige forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger. Men vinteren kan faktisk nydes i fuld udstrækning, bare vi ændrer lidt på vores kost og livsstil, så det følger den måde, som moder natur ændrer sig. Da vi er en del af naturen, hjælper disse ændringer os med, at gå de  sæsonmæssige ændringer i møde, uden alvorlige sundhedsmæssige problemer. De fleste mener nok, at de allerede er godt forberedte, fordi de har været ude at købe sig en varm stone island jakke. Men der skal mere til, end en god Vinterjakke, hvis du vil få mest muligt ud af vinteren.

Der er mange der oplever, at deres humør forandrer sig ganske betydeligt, når først det bliver vintertid. Denne tilstand er typisk kendetegner med symptomer som øget appetit, trang til slik, chokolade eller stivelsesholdige fødevarer, vægtforøgelse, mild depression, irritabilitet og et temperament der er sværere at styre. Når det er koldt, bruger vores krop mere energi på, at holde os varme. Vi får vores energi fra det mad, vi spiser. Derfor vil der være en markant stigning i appetitten, og vi vil ofte spise snacks og lignende flere gange i løbet af dagen. Det er i og for sig godt nok, men vi bør holde øje med den type mad, vi spiser for at tilfredsstille denne øgede appetit om vinteren. Hvis du øger forbruget af fastfood, slik og meget fed mad, så vil det selvfølgelig føre til vægtforøgelse. Hvis du i stedet går den øgede appetit i møde, ved at forberede nogle sunde snacks, så vil du kunne stille appetitten og samtidig få en masse god næring.

Med de andre symptomer, er der faktisk også nogle ganske simple løsninger. Du kan du øge dit humør ved at udsætte din krop for sollys i så høj grad som muligt, træne i mindst 30 minutter hver dag, og bruge stærkt lys, når du sidder indendørs

Om vinteren har huden svært ved at holde på fugten, på grund af den naturligt lavere luftfugtighed. Vi er desuden selv med til, at gøre luftfugtigheden endnu lavere, med voresindendørs opvarmning, varme brusebade med videre, der alt sammen fører til, at huden bliver tør og irriteret. Tør hud har tendens til at revne og bløde. Sprukket hud mister sin evne til at beskytte kroppen, og øger risikoen for infektion, så det er af allerhøjeste vigtighed, at løse dette problem. De bedste måder at holde huden blød, sund og fugtig på er:

  • Undgå lange, varme bade
  • Brug fugtgivende sæbe til både krop og hænder
  • Påfør fugtighedscreme på hårdt ramte områder som knæ, albuer og hæle.
  • Brug læbebalsam til at forhindre revner på læberne

Med denne samling af gode råd håber vi, at du kan få mest muligt ud af den danske vinter.