Sådan støtter du danske virksomheder

Det kan ofte være svært at vide, hvor de produkter man køber kommer fra. Vi kan jo nok regne ud, at meget at det kommer fra Kina, hvor små børn bliver sat til at lave alverdens ting under forhold, som selv voksne ville kalde tortur i Danmark, for så lidt som en skål ris om dagen. Der er meget få danskere, der ville købe ting de her ting, hvis de stod foran de børn, der producerer dem i sweat shops og så, hvordan de bliver behandlet og hvad de bliver udsat for, hvor lange deres arbejdsdage er og hvor lidt de får for det, for slet ikke at tale om at de bare er børn, der burde være i skole og lære alverdens ting i stedet for et helvede og slide sig selv ihjel.

Den sikreste måde at undgå at støtte sweat shops er at købe fra lande, hvor den slags ikke er tilladt. Nogle gange køber blandt andet danske virksomheder dele eller udstyr fra Kina med videre, men det er stadig en mere sikker løsning at købe fra lokale virksomheder end ting, der er stemplet med ?Made in China?. Der finde en lang række små og mellemstore virksomheder i Danmark, der går op i arbejdsvilkår og kvalitet, og vi vil her se på nogle af dem.

Garnroyal sælger som navn hentyder til garn (men ikke nogen medlemmer af kongefamilien). Uanset om du elsker at hækle eller at strikke finder du en masse gode produkter her, som hverken kommer fra tredjeverdenslande eller på nogen måde støtter børnearbejde, med mindre man tæller de børn med, der bliver sat til at strikke af deres bedsteforældre, mens de tager sig en god lang middagslur.

Fleya er en dansk virksomhed, der sælger briller og solbriller i høj kvalitet. De materialer deres produkter er lavet af er ikke bare holdbare, mens også til en hvis grad bæredygtige og du kan være sikker på, at ingen af dine penge går til sweat shops eller lignende. De er en nyere virksomhed, som stadig har brug for at komme godt fra start for at sikre sin overlevelse i brillemarkedet.

Doonkey sælger tasker og punge lavet udelukkende af materialer bestående af planter. De har fokus på at være bærdygtige og går bestemt også op i arbejdsvilkårerne for dem, der producere både materialer og udstyr, som deres produkter henholdsvis bliver lavet af og lavet med. De skåner altså både dyr, idet produkterne ikke er lavet af læder eller pels; miljøet, fordi materialerne er bæredygtige og langt hen ad vejen kan genbruges; og sidst men bestemt ikke mindst børnene, da ingen af pengene går til sweat shops eller andet børnearbejde, så færre pengene går i lommerne på dem, der udnytter børn og forhindre dem i at få den barndom og indlæring, de fortjener.